Niemowle karmione butelką – 9 miesiąc

Co i ile je?

Wielką zmianą w tym miesiącu jest wprowadzenie dwudaniowego obiadku: rzadkiej zupki i jarzynek z mięskiem oraz ryżem lub ziemniaczkami. Nie oczekujmy jednak zbyt wiele od brzuszków naszych maluszków – jeśli nie uda się zjeść całego obiadu za jednym razem, można zrobić godzinną przerwę między pierwszym a drugim daniem.

  • 1 x 200 ml mleka z kaszką glutenową
  • 2 x 200 ml kaszki bezglutenowej na mleku
  • 1 x 200 ml zupki jarzynowej zagęszczonej kaszką
  • 1 x jarzynki z 20 g gotowanego mięsa, ½ gotowanego żółtka i ziemniakami lub ryżem
  • 1 x 150 ml przecier owocowy, sok przecierowy, kompot lub pokrojone miękkie owoce + biszkopt

Przykładowy plan dnia:

  • 6.00     200 ml mieszanki z kleikiem bezglutenowym (6 g/100 ml)
  • 9.30     przecier owocowy, kisiel na soku, kleik z owocami, kasza jaglana zmiksowana z owocami lub sok ( max 150 ml)
  • 13.00   I danie: 200 ml zupki jarzynowej z żółtkiem.
  • II danie: 20 g gotowanego mięsa z jarzynkami i ryżem lub ziemniakami
  • 17.00   200 ml mieszanki z kaszką lub kisielu mlecznego na mieszance z żółtkiem zamiast żółtka do zupki
  • 21.00 200 ml mieszanki z kaszką zbożową glutenową (6 g/100ml)

Które pokarmy wprowadzać?

W tym miesiącu możemy wprowadzić nowe produkty:

  • Jarzyny: bakłażan, ogórek świeży i kiszony, papryka, rzodkiewka, soja, pomidor, fasola, kapusta kiszona, kiełki (nie pszenicy)
  • Owoce: żurawina, poziomki, truskawki, papaja, ananas
  • Produkty zbożowe: chleb, bułki, sucharki, biszkopty dla dzieci
  • Przyprawy: przyprawy – czosnek, papryka słodka, kolendra, sól (symbolicznie), cynamon (ostrożnie przy alergii), szczypiorek, natka pietruszki, Ryby: gotowany łosoś bez ości (bardzo dokładnie sprawdzić) w małych ilościach

Beata Rajba