Niemowle karmione butelką – 6 miesiąc

Co i ile je?

Podstawę pożywienia Twojego dziecka nadal stanowi mleko, ale zgodnie ze schematem żywienia niemowląt karmionych butelką powinnaś już wprowadzać pierwsze przeciery jarzynowe i owocowe oraz zupki. Pod koniec miesiąca jego menu powinno wyglądać tak:

  • 4 x 180 ml mleka
  • 1 x 180 ml zupki jarzynowej zagęszczonej kaszką i zmiksowanej z 10 g gotowanego mięsa bez wywaru
  • 1 x przecier lub sok przecierowy owocowy 150 ml

Przykładowy plan dnia:

  • 6.00     180 ml mieszanki
  • 9.30     przecier owocowy, kisiel na soku owocowym lub sok ( max 150 ml)
  • 13.00   zupka-przecier jarzynowy (docelowo do 180 ml) zmiksowana z kaszką i 10 g gotowanego mięsa bez wywaru
  • 16.00   180 ml mieszanki
  • 20.00   180ml mieszanki
  • 24.00   180 ml mieszanki

Które pokarmy wprowadzać?

W tym miesiącu możemy wprowadzić same najdelikatniejsze i najmniej alergizujące produkty:

  • Jarzyny: soczewica, kalarepa
  • Owoce: morela, gruszka, malina.
  • Kaszki: jeśli nie zostały wprowadzone wcześniej, ryżowa i kukurydziana; manna
  • Mięsa: królik, jagnięcina, kurczak, indyk, cielęcina
  • Nabiał: mleko następne (w szczególnych wypadkach miesiąc wcześniej)

Ile owoców w diecie?

Wbrew pozorom nie za dużo. Dziecko do roku życia powinno spożywać w formie soków i przecierów najwyżej 150-180 ml owoców. Zbyt duża ilość fruktozy może skutkować bólami brzuszka, niepotrzebną pulchnością (a pamiętajmy, że to pierwsze 3 lata życia decydują o tym, czy będziemy mieć kłopoty z nadwagą!) i grymaszeniem przy mniej słodkich posiłkach.

Co z tym glutenem?

Gluten, występujący w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (ale nie w prosie, soi, ryżu i kukurydzy) cieszy się złą sławą wśród rodziców, gdyż jego nietolerancja może powodować celiakię, chorobę objawiającą się uszkodzeniem kosmków jelitowych, upośledzenie wchłaniania i biegunki. Na szczęście dotyka ona zaledwie 1% populacji.

Aktualnie uważa się, że gluten powinien zostać wprowadzony do diety dziecka dość wcześnie: w 5 miesiącu życia u dzieci karmionych piersią (bo mleko matki chroni przed alergiami i zmniejsza ryzyko wystąpienia celiakii), i w 6 u dzieci jedzących mleko modyfikowane.

Najprostszym sposobem wprowadzenia glutenu do diety maluszka jest podawanie mu kleiku pszennego, który niestety trudno jest w Polsce zdobyć (nie produkuje go żadna z wiodących na rynku firm). Można mu zamiast tego zacząć zagęszczać zupkę kaszką manną lub skorzystać z gotowych słoiczków „glutenowych”, czyli jabłuszek z kaszką manną Gerbera (od 6 miesiąca) albo owsianki ze śmietanką Bobovity (po 9 miesiącu). Jeśli dziecko dobrze toleruje gluten, można mu z czasem zacząć podawać kaszkę 8 zbóż Nestle bifidus (uwaga! Zawiera śladowe ilości mleka!), owsiankę lub zwykłą kaszę, a nawet kuskus.

Beata Rajba