Alergia

Jak rozpoznać alergię?

Najczęstszym objawem alergii u dzieci są szorstkie, czerwone policzki, wysypka, czasem sapka lub chlustające wymioty, często problemy z brzuszkiem (kolka, wzdęcie, biegunka, zielona kupa ze śluzem lub nawet śluzem i krwią, zaparcia). Nasilona alergia wymaga konsultacji lekarskiej. Jeślu wiemy, co dziecko uczula, nalezy alergen usunąć z jego diety na kilka miesięcy. Ważne jest wprowadzanie nowych pokarmów pojedyńczo i w kilkudniowych odstępach, żeby móc w porę zauważyć pierwsze oznaki alergii.

Jeśli dziecko jest alergikiem, niektóre silne potencjalne alergeny, takie jak cytrusy, ryby, nabiał z mleka krowiego, cynamon, seler, miód czy czekoladę warto wprowadzić do diety dopiero po ukończeniu roku. Niektóre produkty da się z powodzeniem zastąpićinnymi – dzieci uczulone na jajko kurze często tolerują jajka przepiórcze, a te uczulone na mleko krowie mogą nie byc uczulone na mleko sojowe czy kozie. Podstawą jest jednak uważna obserwacja dziecka i eliminowanie alergenów z diety.

Alergeny:

  • mleko jego przetwory (masło, śmietana, lody, jogurty, sery)
  • jaja
  • gluten (produkty z zawartością pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia)
  • orzechy i sezam
  • soja
  • owoce cytrusowe
  • owoce drobnopestkowe (truskawki, poziomki, maliny)
  • kakao i czekolada
  • kukurydza
  • pomidory
  • rośliny strączkowe
  • kiszona kapusta i/lub ogórek
  • seler
  • beta-karoten (marchew oraz inne pomarańczowo-żóte jarzyny i owoce)
  • wołowina i cielęcina
  • kurczak
  • ryby
  • skorupiaki i mięczaki
  • grzyby
  • konserwanty (szczególnie dwutlenek siarki, używany do konserwowania suszonych owoców, przypraw, chipów, etc.)

Beata Rajba